Според българските партии политиката е мъжка работа

В нито един български парламент до момента жените дори не са достигали 30% от общия брой депутати. Детайлен анализ върху партийните листи за предстоящите у нас избори показва, че ситуацията не просто няма да се подобри на 4 април, а вероятно още по-малко дами ще участват реално в политическия процес, въпреки че са повече от мъжете сред населението в страната

Мирена Филипова 13 март 2021

22/03/21

Снимка: futurelearn.com

На 4 април 2021-ва година в България ще се проведат редовни избори за 45-то Народно събрание, а в битката за място в следващия парламент участват 30 партии и коалиции. Най-важните избори в страната – каквито без съмнение са парламентарните – дават повод за различни анализи: какви са възможните следизборни коалиции, къде са приликите и разликите в програмите, какъв е профилът на следващите народни представители и т.н.

Една от темите, които заслужава внимание, е тази за участието на жените в политиката в България, а в настоящия контекст – присъствието им в партийните листи за предстоящите избори. От скоро САЩ имат своята първа жена вицепрезидент, Европейската комисия се управлява за първи път от жена, а същото си струва да бъде отбелязано и по отношение на почти всички скандинавски държави, които същевременно отдавна оглавяват класациите за жизнен стандарт и състояние на демокрацията. Няма нужда да споменаваме вездесъщата Ангела Меркел, а в последната година дори до България достигна и примера на новозеландската политическа сензация Джасинда Ардърн.

Не бива да забравяме, че равноправието между мъжете и жените по отношение на участието им в обществено-политическия живот е нещо, за което са се водили дълги и тежки борби, включително в Европа, и то до не толкова отдавна. Редица европейски държави позволяват на жените да гласуват едва във втората половина на миналия век.

Графики: „Барикада“ © . Източник: Wikipedia

И докато България може да се похвали с известни достижения относно участието на жените в икономиката, същото не може да бъде казано за мястото им в политическия живот. Никога досега в историята на българското Народно събрание не е минавана границата от 30% на жени в него. В допълнение – надигащите се консервативни вълни застрашават много от постигнатото.

В отиващото си 44-то Народно събрание едва 23,8% от депутатите са жени, а по-задълбочен поглед върху партийните листи за предстоящите избори показва, че в следващия състав на парламента, ситуацията може да бъде дори още по-неравностойна.

Според няколко проучвания 6 партии и коалиции са сигурните участници в следващия парламент, а още 5 биха могли да преминат бариерата от 1%. За целите на настоящия анализ ще бъдат разгледани пълните листи на тези 11 формации във всички 31 многомандатни избирателни райони (МИР), преминаващи границата от 1%. За да има равнопоставеност – подредбата ще бъде на база изтегления от ЦИК жребий за номерата в бюлетината.

ПП „ВМРО – българско национално движение“

ВМРО е формацията, в която най-отчетливо липсват жени. И докато при някои от останалите партии и коалиции общият брой на жените в листите е компенсиран с водачески места, то при ВМРО това е най-сериозният дефицит. От общо 402 кандидати – жените са 91 – 22,64%. А водачите жени – едва 3 (9,67%) – в Перник, Търговище и Ямбол.

В 18 от МИР-те женските имена започват от 4 място, а във Видин, Кърджали, Силистра и Смолян жени изобщо не присъстват в листите на войводите. Впечатление прави, че в големи райони, като Благоевград, Бургас и Варна – за първи път жени се появяват след 6-то място.

В предизборния клип на партията, в задушевна обстановка, под звуците на тъпани и барабани, четирима войводи рецитират предполагаемите успехи на управлението им с ГЕРБ. Като брошка, права зад седналия Баш войвода – Каракачанов, е Ернестина Шинова. Човек би си помислил, че актрисата е водач на поне две листи, а не последна във Варна и Шумен, каквато е действителността.

Коалиция „БСП за България“

Очакванията към присъствието на повече дами в листата на партията на Корнелия Нинова са завишени. Първо заради членството на партията в ПЕС и самоопределянето ѝ като лява и второ поради факта, че председател е жена. Неминуемо всеки би си помислил, че жена, издигнала се в политиката, минала през трънливия път изобщо на жените в политиката, би следвало да поощрява присъствието им поне в партийните листи. Статистиката не показва това. От всички 472 кандидати – жените са 139 – 29,45%. Водаческите места, предоставени на дами, са едва 6 – 19,35% – като 2 от листите води самата Нинова – София 25 МИР и Пловдив-град. Останалите райони с водачи жени за БСП са – Добрич, Кърджали, Ловеч и Силистра. Едва 6 са вторите места в листите, на които виждаме жени.

Графика: „Барикада“

Показателен е примерът с две от най-активните по социални теми депутатки в 44-то НС – Надя Клисурска и Виолета Желева, които са поставени съответно под номер 10 в Пазарджик и 3 в Хасково.

В няколко от районите, носещи повече мандати, се забелязва също присъствието на малко жени или поставянето им на неизбираеми места. В Благоевград от 21 кандидати за БСП – само две са жените, поставени на 4 и 8 място. В трите софийски МИР-а, изключвайки водаческото място на Нинова, не виждаме друга жена нито на вторите, нито дори на третите места в листите. В София област първата жена се появява едва на пето място, а в Стара Загора на осмо.

Ако влезем в хипотезата, че изключваме преференциите, и използваме за отправна точка изборите преди четири години – приблизително около 10 дами ще влязат в новия парламент от листата на БСП. Което при прогнозни 65 мандата е по-малко от 1/6 дамско присъствие. В момента в партията на Нинова в парламента има 17 дами от общо 69 депутати.

ПП „Възраждане“

Партията на Костадин Костадинов има цели 7 района без нито едно женско име в листите си. В Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, София 25 и Търговище, нито една дама не се е оказала достойна да намери място дори формално в листите. От 296 кандидати общо – 68 са жени, 23,05%. Четири (12,9%) водачески места са предоставени на жени – Кюстендил, Пловдив-град, Сливен и Стара Загора. Последните два района се водят от една и съща жена. Вторите места в листите, на които виждаме женски имена, са 8.

ПП АБВ

В листите на АБВ не се забелязва нищо по-различно от изброеното до момента, освен липсата на достатъчно кандидати. Партията е издигнала общо 232 кандидати, от тях 67 са жени – 28,88%. Три са районите, в които не е издигната нито една жена – Разград, Смолян и Хасково. Водачите на листи жени са 6 (19,35%) – Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана, София 24, София област.

ПП ДПС

Партията с почетен лидер Ахмед Доган също не се различава особено като процентно съотношение между мъжете и жените в листите си. От 407 кандидати – 107 са жени, 26,28%. Седем са районите предоставени на жени водачи – Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Сливен, София 23, София 25. В по-голямата част от тях обаче ДПС традиционно не взимат нито един мандат.

По наши изчисления и отчитайки факта, че ДПС призовават да не се използват преференции, можем да заключим, че Движението ще вкара в 45-то НС около пет дами. В настоящия парламент от ДПС разполагат с 4 дами от общо 25 народни представители за партията.

Коалиция „Демократична България – Обединение“

Може би за някого ще бъде изненада, но само ВМРО и „Възраждане“ имат по-малко женско присъствие в своите листи от „Демократична България“. Едва 24,74% от местата в листите са заети от жени.

От общо 388 кандидати, 96 са жени. Шест са отредените места за жени водачи – Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Търговище и Хасково. Кюстендил и Пазарджик пък са райони, в които нито една жена не е намерила място в листите на градската десница. Шест са районите, в които има само по една жена в съответстващите листи. В 11 района са дадени на дамите вторите места в листите, като впечатление прави факта, че три от въпросните райони са с по 4 мандата и няма вероятност „Демократична България“ да направят 2 мандата в такъв район.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

Коалицията около Мая Манолова е дала най-отчетлива възможност за участие на жени в листите за предстоящия вот. Почти 40% от местата в листите са заети от дами (39,5%) – от общо 438 кандидати, 173 са жени. Струва си да се отбележи и фактът, че коалицията има и една изцяло женска листа – в Монтана – 6 от 6 кандидати там са дами.

Водаческите места са 8 – 25,81% – Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, София 23, Стара Загора. Като самата Манолова е водач на две листи – София 23 и Стара Загора. Десет са вторите места, които са заети от жени в листите на „Изправи се! Мутри вън!“. С оглед общия резултат за формацията според прогнозите на социологическите проучвания, вероятността коалицията да предложи повече от 7 дами в следващия парламент е минимална.

ПП „Републиканци за България“

31,32% са жените в партийните листи на новосформираната партия на бившия втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов. Пет са отредените водачески места за дами, равняващи се на 16,13% от общия брой водачи. Това са Ловеч, Монтана, София 24, Стара Загора и Хасково. Едва четири са вторите места, на които виждаме жени. Въпреки че първоначално на партийни мероприятия партията се стараеше да демонстрира сериозно женско присъствие, в листите се оказва, че тази тенденция на практика не се реализира.

Коалиция „Патриотична коалиция – ВОЛЯ И НФСБ“

Коалицията между Валери Симеонов и Веселин Марешки на пръв поглед не се отличава особено от всички останали формации, претендиращи за доверие на предстоящия вот – от 466 кандидати 146 са жени, 31,33%. Тук трябва обаче да се отбележи, че това е формацията, която е заложила приоритетно на жени за водачи на своите листи. В 16 от 31 МИР-а водачи са жени – 51,61%. Голяма част от тях – настоящите депутатки от „Воля“. Шест са отредените втори места в листите на коалицията за жените.

В голям район като Бургас, прави впечатление, че първата жена е едва на 10-то място, а в Пловдив област женски имена се откриват след 11-то място. В настоящия парламент от парламентарната група на Марешки – 8 от 12 депутати са жени, което се отразява положително на общия брой а дамите, но шансовете „Воля“ отново да влезе в НС са минимални.

Коалиция „ГЕРБ – СДС“

Дълго време ГЕРБ имаше имидж на партия, която дава много възможности на жените. В статистически план общото присъствие на дами в листите за предстоящия вот в партията на Борисов достига до 31,25%. От 480 кандидати 150 са жени. Тук водаческите места за жени са 11 – 35,48% – Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив област, Разград, Сливен, Смолян и Търговище. Борисов е заложил главно на своите министри жени. Вторите места са осем, а третите дванадесет. И тук впечатление прави Благоевград, където женските имена в листата започват едва от 15-то място.

Ако напълно изключим преференциите от сметката и използваме за база изборите преди 4 години, с малки намаления в мандатите за ГЕРБ, както и последните социологически прогнози на няколко агенции – ще получим резултат – 25 дами от партията на Борисов в следващия парламент от около 75 вероятни мандата общо. В момента от 94 народни представители от ГЕРБ – 34 са жени.

ПП „Има такъв народ“

Макар и нова звезда на политическия небосклон – формацията на Слави Трифонов не се отличава много от общия фон по отношение на присъствието на жени в партийните листи. От 312 кандидати от партията на Трифонов – 93 са жени – 29,81%. Едва 4 (12,9%) са водаческите места отредени на дамите – Кюстендил, Перник, София 24, София област. В два от МИР-те – Силистра и Хасково жени изобщо отсъстват от листите. 9 са вторите места, на които присъстват дами. Ядрото на партията е съставено също от мъже – Трифонов и неговите сценаристи. Изчисленията показват, че можем да очакваме около 5 жени в следващия парламент от „Има такъв народ“.

Изводи

Общото впечатление е, че от всички 4372 имена в листите на 11-те основни формации, 1280 са жени – по-малко от 30%. Едва 4 от партиите и коалициите преминават границата от тези 30%, а само една формация достига почти 40%. Тези 30% обаче ще останат далеч като постижение по отношение на жените, които реално ще намерят място в следващия парламент.

Същевременно, данните от НСИ показват, че съотношението между жените и мъжете като цяло в българското общество е съвсем различно и дамите имат превес.

Поглед към шестте формации, които според социолозите са сигурни участници в следващия парламент, показва, че средно около 30% е присъствието на жените в листите. Както вече беше отбелязано, изключение прави „Изправи се! Мутри вън“, където жените са почти 40%, но формацията няма големи шансове да вземе много мандати.

Ако разгледаме само водачите на листите на шестте основни формации, най-много райони с водачи жени има ГЕРБ – 11, а на дъното е „Има такъв народ“. Средно водачите са около 23%.

Източник: www.baricada.org