Декларацията за правата на жените 2020 г.

Международна група от дванадесет женски мрежи и платформи, които колективно представляват близо хиляда женски организации, издаде декларация, за да насочи вниманието към дискриминацията, насилието, трудностите и нарушенията на човешките права, пред които са изправени жените в целия свят.

07/12/20

Декларацията за правата на жените 2020 г. беше замислена на транснационална среща, организирана от Платформата за равенство на жените, Турция на 15 октомври 2020 г. На тази среща участниците обсъдиха атаките на десни групи и правителства срещу Истанбулската конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие). Събирайки 170 жени от 15 държави от Европа и Северна Америка, октомврийската среща потвърди, че аргументите, използвани срещу Истанбулската конвенция във всяка държава, произтичат от подобни женоненавистни, хомофобски и трансфобни патриархални идеологии.

Декларацията за правата на жените 2020 г. обръща внимание на взаимосвързаните причини за нарушения на човешките права на жените. Тя също така подчертава влошаването на тези нарушения от неолибералната политика, нарастващия авторитаризъм, изменението на климата, милитаризма и настоящата пандемия COVID-19.

В допълнение към изискването, националните политически институции и международни организации да предприемат действия за реализиране на човешките права на жените и гарантиране на равенството между половете, Декларацията потвърждава ангажираността и решимостта на жените да работят в транснационална солидарност, въпреки намаляващото демократично пространство, за да се противопоставят на патриархалното насилие, дезинформацията, мачистките дискурсии, атаките срещу техните трудно спечелени права и за изграждане на свят на равенство, справедливост и мир.

Превод на Декларацията мoжете да видите в прикачения файл. За повече информация, моля свържете се с info@esikplatform.net

Подписали Декларацията за правата на жените 2020 г.

Застъпници за правата на човека, САЩ

Български център за джендър изследвания, България

Велика коалиция за равенство и избор, Полша

Унгарско женско лоби, Унгария

Организация за насърчаване на правата на жените (DOMINE), Хърватия

Украинска асоциация на жените адвокати (JURFEM), Украйна

Жените срещу насилието Европа (WAVE)

Международна лига за мир и свобода за жени (WILPF)

Мрежа на жените Хърватия, Хърватия

Платформа за равенство на жените (EŞİK), Турция

Център за правата на жените, Полша

Център за подкрепа и информация за жените (NPO), Естония

Европейско женско лоби (подкрепяща организация)

#2020WomensRightsDeclaration

www.esikplatform.net

info@esikplatform.net

7 декември 2020 г.