Прокуратурата отчете три пъти повече случаи на домашно насилие от началото на 2021 г.

Прокуратурата в София отчете три пъти повече случаи на домашно насилие от началото на 2021 г.

14/09/21

\"Данните показват, че през последните две години, които бяха белязани от епидемията от Ковид-19, има сериозен ръст на сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие. За периода от 01 януару 2021 г. до 30 юни 2021 г. в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, от тях са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 г. за домашно насилие за заведени 564 преписки, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. За същия период през 2019 г. има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие\", гласи съобщението на Софийска районна прокуратура.

За първите шест месеца на 2021 г. са получени 80 сигнала, касаещи закани за убийство в условията на домашно насилие, от които са образувани 34 досъдебни производства, а 48 са решени. За същия период на 2020 г. за закана за убийство в условията на домашно насилие са образувани 80 досъдебни производства, 48 са решени.

През 2020 и 2021 г. софийските обвинители са работели и по много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие - през 2021 г. са 41, 34 от тях са решени, а през 2020 г. са образувани 58, от които 33 са решени.

От началото на годината петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор.

Един от случаите, за който разказват от прокуратурата, е на мъж с инициали И.Ж., който е осъден на три години затвор при първоначаелн строг режим.

В началото на 2020 г. И. Ж. е освободен предсрочно от затвора, където преди това попада с присъда за убийство по особено жесток начин. Той е бил осъден на 16 години затвор. Излизайки от затвора той заживява със съпругата си Ц.Ж, двете им деца и родителите на обвиняемия. Непосредствено след като се нанесъл в семейното жилище, обвиняемият И.Ж. започнал да упражнява психическо и физическо насилие спрямо своята съпруга. Той често я обиждал, непрестанно ѝ искал различни парични суми, пишат от прокуратурата.

В средата на февруари 2020 г., обвиняемият И.Ж. отново обиждал Ц.Ж., тя направила опит да излезе от жилището, за да преустановени налагания ѝ вербален и психически тормоз, но обвиняемият посегнал към дамската й чанта, скъсал дръжките й, а след това й ударил шамар. На 6-ти юли 2020 г., след като между мъжа и жената възниква спор, И. Ж. заплашва съпругата си с \"Ще те убия\". \"След отправените закани, хванал съпругата си за косата, навел главата ѝ назад и я порязал с нож в областта на шията. Вследствие на порязването Ц.Ж. получила лека телесна повреда. На 19 август 2020 г., около 12,40 ч., Ц.Ж. била на работното си място, където се срещнала със съпруга си. Помежду им отново възникнал спор, а след това обвиняемият ударил Ц.Ж. с юмрук в главата. В хода на разследването са разпитани свидетели, правени са множество експертизи, които доказали вината на И.Ж\", пишат от прокуратурата.

През март 2021 г. И.Ж. признава вината си и сключва споразумение, одобрено от Софийския районен съд, според което той трябва да прекара в затвора три години затвор с първоначален строг режим. Освен това той трябва да изтърпи и наказание от още две години и 1 месец и 20 дни \"лишаване от свобода\" заради предишните престъпления, който е извършил и е бил освободен предсрочно.

Източник: dnevnik.bg