Постоянният представител на България към ООН посланик Лъчезара Стоева беше избрана за председател на ИКОСОС

Постоянният представител на България към ООН посланик Лъчезара Стоева беше избрана за председател на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) за периода 25 юли 2022 - 26 юли 2023 г., по време на пленарно заседание на Съвета на 25 юли.

03/08/22

В своето встъпително слово посланик Стоева представи приоритетите на своето председателство, сред които предоставянето на насоки за ограничаване и справяне с въздействието на пандемията от Covid – 19 върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие. Друг основен приоритет е укрепването на работата на ООН и нейните партньори за справяне с дълбоките хуманитарни предизвикателства, пред които е изправена международната общност.

В рамките на своето председателство посланик Лъчезара Стоева ще работи и по изпълнението на препоръките, приети от Общото събрание през юни 2021 г. за реформиране на работата на ИКОСОС и Политическия форум на високо равнище за устойчиво развитие.

ИКОСОС е един от шестте основни органа на ООН. В него членуват 54 държави. Съветът отговаря за координация, политически диалог и препоръки по икономически, социални въпроси и въпроси, свързани с околната среда.

Източник: https://www.mfa.bg/bg/news/34684

 

 • 22/08/22
  Проект предоставя възможности за овластяване на жените, преживели насилие чрез предприемачество

  Фондация БЦДИ е партньор по проект „Овластяване на жените, преживели насилие чрез предприемачество“ (EASE - Empowering Adult Survivors of domestic violence through Entrepreneurship), чиято цел е подпомагане на преживели домашно насилие жени при тяхното възстановяване и професионална реинтеграция чрез програми за обучение и менторство в областта на предприемачеството. Осъществява се с подкрепата на Програма Еразъм+ на Европейската комисияв периода 2022 – 2025 г.Водещ партньор е Мюнхенското бизнес училище (Германия), а останалите участници в консорциума са IPAG Business School (Франция), University of New York in Prague, (Чехия), организацията Led By HER (Франция), ThinkYoung (Белгия) и Фондация „Български център за джендър изследвания“ (България).

 • 02/08/22
  Фондация БЦДИ участва в европейски проект, насочен към адаптиране на специализираните услуги за жени, пострадали от насилие по време на пандемията от КОВИД-19

  Фондация БЦДИ е партньор по проекта „ТРЪСТ – Към приложими за обмен форми на подкрепа и средства в кризисни ситуации“ (TRUST – Towards Replicable forms of Support and Tools in Crisis Situations), финансиран по Програмата „Граждани, равенство, права и ценности“ на ЕС (с период на изпълнение месец май 2022 - май 2024 г.).

 • 24/06/22
  Българката Геновева Тишева е преизбрана за член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените 2023-2026

  Българският кандидат Геновева Тишева е избрана за втори последователен мандат за член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените за периода 2023 – 2026 г. Изборите, които се проведоха на 23 юни 2022 г., в Ню Йорк, по време на 22-та среща на страните по Международната конвенция за премахване на всички форми на дискриминация спрямо жените, протекоха при голяма конкуренция. За освобождаващите се дванадесет места бяха издигнати двадесет и три експертни кандидатури. От общия брой на валидните 187 бюлетини Геновева Тишева получи 107 гласа в подкрепа, което е резултат за високо професионалните качества на българския кандидат и за успешната кампания, която беше проведена от българската дипломатическа служба.