В 49 Народно събрание са избрани 57 жени, което възлиза на 23,8% представителство

По данни на Интерпаламентарния съюз до март 2023 г. средният процент за представителството на жените в парламента по света е 26,5% и в същата класация България е на 97-мо място по участие на жените в парламента. След като вече са ясни резултатите за избора на 49 НС страната ни отстъпва дори и 97-вата позиция.

10/04/23

Избраните 57 жени в 49 Народно събрание (ГЕРБ-СДС – 20 жени,ПП-ДБ – 16 жени, Възраждане – 6 жени, ДПС – 9 жени, ИНТ – 1 жена и БСП – 5 жени) съставляват 23,8% представителство.

От европейските държави след нас по процент на участие на жените в парламента остават само Гърция и Босна и Херцеговина.

 • 01/06/23
  Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

  Съветът на ЕС одобри въвеждането Истанбулската конвенция.

  Решението в Съвета на ЕС е прието с квалифицирано мнозинство. За постигането на такова мнозинство е нужна подкрепата на поне 15 от 27 страни (55 на сто), които представляват поне 65 на сто от населението в ЕС.

 • 30/05/23
  Работата с извършители – важна задача в превенцията на домашното насилие

  Фондация „Български център за джендър изследвания“ получи подкрепа от Европейската мрежа за работа с извършители на насилие (https://www.work-with-perpetrators.eu/) за проекта „Добри практики, предизвикателства и възможни решения в практическата работа с извършители на насилие в България“

 • 24/03/23
  Анонс

  Фондация БЦДИ[1] и Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” (АЗНОП), от което БЦДИ е част, работят активно срещу насилието срещу жените и момичетата чрез превенция, обучение на професионалисти, както и добро сътрудничество с институциите на национално и местно ниво. Поставянето на правата на жените и момичетата в центъра на всички дейности, както и равнопоставеното участие на жените и мъжете са сред основните ни принципи на работа.

  Двете организации са част от Европейската мрежа „Жени срещу насилието” – Women against violence Europe, както и от Европейската мрежа за работа с извършители на насилие.

  Фондация БЦДИ и АЗНОП не са участници в обявената на 15 март 2023 г. коалиция, наречена“Заедно срещу насилието”, както и в свързания с това апел – подписка.


  [1] Фондация БЦДИ е неправителствена организация с консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН от 2016 година.