Уведомление за предоставяне на подкрепа в периода на обявеното извънредно положение в страната във връзка с разпространението на заразата с COVID-19

Организациите от Сдружение "Алианс за защита от насилие основано на пола" – най-голямото обединение на специализирани организации, които действат на национално ниво и оказват психологическа, юридическа и социална подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и други форми на насилие основано на пола в София и още единадесет града в страната.

24/03/20

Организациите, членове на Алианса са мобилизирани и с готовност предоставят безплатни консултативни услуги по телефон и по електронна поща за нуждаещите се от помощ в периода на обявеното извънредно положение.

Апелираме към всички нуждаещи се да се обаждат на нашата национална денонощна специализирана телефонна линия за професионална подкрепа - 0800 11 977.

Имаме съзнанието и разбирането, че проблемите, предизвикани от кризата свързана с разпространението на заразата с COVID-19, наред със здравните рискове и последици от самото инфекциозно заболяване, са в състояние да породят сериозен риск от домашно насилие и други форми на насилие, включително от ескалиране на насилието. Първи жертви на насилие ще бъдат отново най-уязвимите лица и групи лица, особено жените и децата, както и възрастните лица и тези с увредено здраве.

Ето защо в София и в други градове - Перник, Варна, Бургас, Хасково, Димитровград, Русе, Търговище, Силистра, Ловеч, Дупница, Благоевград, са създадени специални кризисни екипи, които координират и съгласуват действията по предоставянето на подкрепа в периода на извънредното положение по този начин, който е в пълно съответствие с препоръките на държавните органи. Освен подкрепата и насочването чрез националната денонощна специализирана линия, подкрепата ще бъде предоставяна от наши специалисти от цялата страна – квалифицирани психолози, юристи, социални работници с богата практика и водещ опит в борбата срещу насилието.

Уведомяваме ви, че съгласно решение на съдийската колегия на ВСС, с което бяха определени мерки за превенция на COVID-19 за съдилищата на територията на Р България за периода от 16.03 до 13.04.2020 г., не се прекратява разглеждането на някои видове дела, включително:

- Дела за упражняване на родителски права само относно привременни мерки;

- Дела по Закона за защита от домашно насилие, само относно заповед за незабавна защита или изменение на същата, както и в случаите на отхвърляне на молбата за защита;

(Източник http://www.vss.justice.bg/page/view/104951)

За София молим да имате предвид следните контакти:

- За психологическо консултиране: 0878396499 – от 10 до 22 часа,

и на следните имейли:

zlatka_alliance@mail.bg – Златка Мачева – психолог

diana_alliance@mail.bg – Дияна Видева психолог

- За юридическо консултиране:

daniela_alliance@mail.bg – адв. Даниела Гобунова

elenak_alliance@mail.bg – адв. Елена Кръстева 

albena_alliance@mail.bg – адв. Албена Койчева

При установяване на контакт с експертите, е възможно и консултиране по скайп или вайбър.

Колегите от отделните градове предоставят допълнително информация за техните кризисни екипи и контакти.

Тази нова организация на нашата дейност по отношение на консултативните услуги следва два основни и еднакво важни наши приоритети: да запазим здравето на нашите клиенти и на нашите експерти, както и да осигурим непрекъснатост на нашата подкрепа.

Кризисните центрове, управлявани от организациите от Алианса продължават да изпълняват функциите си на услуги на предна линия за кризисно настаняване на най-нуждаещите се жени и деца, при пълно спазване на изискванията на държавата във връзка с извънредната обстановка.

За другите програми и услуги на членовете на Алианса за защита от насилие основано на пола можете да се свързвате на същите посочени телефони и адреси.

Алиансът ще осигурява в София и по места за всички заинтересовани лица полезна информация за бързо променящата се ситуация, както и ще адаптира своевременно услугите за подкрепа съобразно промените.

Имайте предвид и нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/%D0%90%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0-304407276275623/

Бъдете здрави и се пазете!

Ние разчитаме на мобилизацията и солидарността на всичките ни колеги в тази безпрецедентна криза.

 • 03/02/20
  Заповедите за незабавна защита от домашно насилие са скочили четирикратно през 2019 г.

  Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие през 2019 г. в сравнение с 2018 г., сочат данни на МВР, предоставени по запитване на Български хелзинкски комитет. Заповедите за незабавна защита се издават от съда, разглеждащ делото за домашно насилие, за срока на съдебното производство, когато има данни, че здравето или животът на пострадалите са в пряка, непосредствена или последваща опасност.

 • 08/01/20
  Становище на Фондация „БЦДИ” – София относно убийството на генерал Солеймани

  Ние, като организация с ясни и последователни позиции срещу насилието, терористичните атаки и срещу войната, изразяваме силно безпокойство от извършеното от командването на САЩ убийство на иранския генерал Солеймани в Ирак.

 • 18/12/19
  Пилотно социологическо проучване на потребностите на хората с деменция и техните близки в България

  През 2019 г. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” завърши работата по проект „Заедно уважаваме, популяризираме и действаме – включващо общество за всички възрасти и всички етапи на деменцията“, с подкрепата на Мрежата на европейските фондации (Инициатива на Европейските фондации в областта на деменцията). Проведено бе пилотно социологическо проучване, посветено на проблемите на лицата, живеещи с деменция и техните близки и резултатите от него са описани в настоящия доклад.

  Може да видите доклада в прикачения файл.