Становище на Фондация „БЦДИ” – София относно убийството на генерал Солеймани

Ние, като организация с ясни и последователни позиции срещу насилието, терористичните атаки и срещу войната, изразяваме силно безпокойство от извършеното от командването на САЩ убийство на иранския генерал Солеймани в Ирак.

08/01/20

По начина на извършване и в сегашния международен контекст този акт представлява според нас незаконно посегателство върху живота на генерала и на поне още 9 души, което е в нарушение на международното право и на международното право за правата на човека. При отсъствието на активни военни действия, при липса на ясни доказателства за непосредствена смъртна опасност, както и за ситуация на неизбежна отбрана, екзекуцията на генерала и останалите загинали лица не може да бъде законно оправдана. В този смисъл ние се присъединяваме към мнението на Специалния докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции.

Силно сме обезпокоени от ескалацията на напрежението в резултат на това убийство и от непредвидимите последици за региона и за света от такава ескалация в отношенията между две големи държави, притежаващи ядрени програми. В момента всички граждани и на САЩ, и на Европа, а и по света, са поставени в още по-голяма опасност от нападения.

Надяваме се на въздържане на САЩ и Иран от по-нататъшни агресивни действия, както и за активна позиция и дейност на международната общност, на ООН и на Европейския съюз за омиротворяване на ситуацията и намаляване на рисковете от по- нататъшни конфликти.

Призоваваме българските власти да имат активна позиция в тази насока и действат с необходимото внимание и предпазливост при поемане на международни ангажименти за стратегическо сътрудничество, предвид сегашната обстановка и рисковете за България и за региона. Надяваме се, че всички решения за България и българските граждани ще бъдат вземани по законен и прозрачен начин и хората ще бъдат своевременно информирани на всеки етап, преди вземането на решения.

 • 22/06/20
  Започна изпълнението на Проект “Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа”- Защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия

  През юни 2020 г. Фондация „Български център за джендър изследвания” /БЦДИ/ - София и БЦДИ - клон Хасково започнаха изпълнението на Проект “Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа” - Защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия, подкрепен финансово по Договор № 93-00-152/08.06.2020 г.за безвъзмездна финансова помощ от Министерство на правосъдието на Република България.Срокът за изпълнението на проекта е до началото на октомври 2020 г. Изпълнението на проекта ще осигури и подкрепи продължаване предоставянето на услугите за жертви на домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново, които включват безплатни консултации за пострадалите лица с психолог и юрист (съгласно чл. 5, ал. 1, т. 6 от Закона за защита от домашното насилие - ЗЗДН), както и изпълнение на специализирана програма за извършители на насилие по чл. 5, ал. 1, т. 5 от З

 • 18/06/20
  Унгарският закон за НПО с чуждестранно финансиране нарушава основни права

  https://www.mediapool.bg/ungarskiyat-zakon-za-npo-s-chuzhdestranno-finansirane-narushava-osnovni-prava-news302253.html

 • 18/06/20
  Денят на Бащата: Връзката е важна!

  Здравата връзка между бащата и детето е много важна в изграждането на житейско доверие, приятелство и пълноценна семейна среда. Тази година 21 юни – Ден на бащата в цял свят, ще бъде отбелязан у нас със забавно онлайн предизвикателство “Връзката е важна”. Деца и бащи ще обединят усилия в скаутска задача! Националната кампания “Да бъдеш Баща” кани всички татковци и малки ентусиасти да направят сами някои от емблематичните скаутски възли, които носят посланията за силна връзка и добър пример – Водачески възел, Спасителен възел и Възел на приятелството.