Размисли относно предишните военни престъпления и днешните престъпления срещу човечеството

Всеобщата декларация за правата на човека повече се нарушава, отколкото се спазва

10/08/18

Източник: www.ohchr.org

"Способността за убиване на човешки същества е нараснала по-бързо от способността ни да посрещнем техните жизненоважни и оправдани потребности. Никой не печели във война; единственият победител е смъртта. Сега, когато се приближавам към 100-тата ми година, се опитвам да обърна тази тенденция, но това ще отнеме много време", каза Бен Ференц, един от прокурорите по време на Нюрнбергските процеси срещу престъпленията, извършени по време на нацисткия режим презВтората война и Холокоста.

Ференц се изказа на 8 август 2018 година по време на последния от серията диалози на високо ниво с Върховния комисар на ООН за правата на човека принц Зейд Раад Ал Хусейн, във връзка с обсъждане на значимостта на Всеобщата декларация за правата на човека 70 години по-късно. Едва на 27-годишна възраст Ференц става главен прокурор на Съединените щати по случая Einsatzgruppen,[1] наречен "най-големият процес на убийство в историята", по време на който 22ма обвиняеми са били обвинени в убийството на над един милион души. Това е било първото дело на Ференц.

„Идеята е, че на първо място, тези шовинистични национализми представляват предателство спрямо основния принцип, че всички ние имаме универсални права, които задължително трябва да бъдат спазвани от всички правителства", каза Зейд. Той припомни, че 22-мата обвиняеми по делото Einsatzgruppen са били високо образовани хора, които въпреки отвратителното варварство и ужасяващите последствия от престъпленията им не изпитват никакво угризение, а по-скоро скоро се опитват да оправдаят действията си по времена войната.

Според Ференц човечеството е прославяло войната в продължение на векове до такава степен, че тя се е превърнала в дълбоко вкоренен философски проблем, който не може да бъде решен просто казвайки на противниците, че грешат.

„Когато лидерите не постигнат споразумение, те изпращат млади хора да убиват други млади хора ... докато не се уморят да се убиват едни други", каза Ференц. "Те харчат всичките си пари, за да усъвършенстват оръжията, за да убиват хора, вместо да ги използват за легитимните интереси на хората, които са толкова затруднени от техните условия на живот, че плачат в паника и страх и извършват всякакви действия, които ние наричаме тероризъм, в усилието си за подобряване на собствените си условия”.

„Както казахте, човечеството трябва да се издигне до такава точка, че войната да стане немислима, а не инструмент за постигане на определени цели, защото в крайна сметка само по себе си създава толкова престъпна дейност, че тя трябва да бъде напълно забранена", добави Зейд.

Ференц и Зейд се съгласиха, че промяната на нагласите би било дълъг процес. По време на съдебните процеси на съюзниците в края на Втората световна война Ференц е започнал работа по създаването на международен наказателен съд.
"В знак на признание, когато този съд разглеждаше първото си международно дело в Хага,аз бях призован да направя заключителните бележки от страна на обвинението. Аз бях на 92 години", спомня си Ференц с усмивка. "Но когато видя напредъка, аз съм оптимист!"

По време на участието си в армията Ференц бил свидетел отблизо на зверствата от Втората световна война и в края на конфликта той става първият офицер от армията на Съединените щати, определен да изпълни обещанието на съюзниците да преследват военни престъпления. След края навойната и задържането и осъждането на престъпниците, следващата стъпка беше да се предостави обезщетение на жертвите.

"Ако нараниш неправомерно, това поражда задължението да направиш добро; или поправяне на щетата, или компенсиране на нараняването", каза Ференц.

Размишлявайки относно настоящите тенденции, Зейд посочва, че Европа е свидетел на възобновяване на антисемитизма и нарастваща враждебност към общностите на мигрантите.

"Отново и отново, борбата продължава. Може би никога не е преставала. Това е непрекъсната борба за онези от нас, които вярват в човечеството без разграничения, без да поставяме етикети и разделения", каза Зейд. "Ние всички сме хора, които имат равни права, заслужаваме да живеем достойно, без лишения, дискриминация или страх.”

Зейд се позовава също на изявлението на Ференц относно действията на американското правителство по разделяне на семействата на мигранти, които влизат на територията на САЩ без виза. Ференц, който самият е мигрант, който се е преместил със семейството си в САЩ от Унгария, когато е бил само на 10 месеца, каза, че е болезнено за него да гледа как децата се отделят от родителите им.

“Ядосан бях как някой може да помисли, че е допустимо да отнемат малките деца от родителите им и да накарат родителите да отидат в друга държава. Това е престъпление срещу човечеството!", казва той.

"Когато ние изброяваме престъпленията срещу човечеството в статута на Международния наказателен съд, сме добавили текста "други нечовешки действия, целящи причиняване голямо страдание." Какво би могло да причини по-голямо страдание от това, което са направили в името на имиграционния закон?” - попита Ференц.

"Трябва да променим закона, ако това е законът."

"Бях ядосан и студентите бяха ядосани и това много ме насърчи. Моята надежда за промяна не е в дипломатите да правят промени или в националните политици, защото страните са разделени. Бъдещето е в младите хора", добави той.

Можете да видите по-долу целия разговор между Ференц и Зейд, записан в началото на август 2018 в Ню Йорк, САЩ.

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/HCDialogues.aspx[1] Това е деветият от дванадесетте процеса за военни престъпления, който американските власти провеждат в тяхната окупационна зона в Германия, Нюрнберг след края на Втората световна война. Айнзатц- групите били Schutzstaffel (SS) мобилни отряди на смъртта, които са действали зад фронтовата линия в окупираната от нацистите Източна Европа. Само между 1941 и 1943 година тези отряди са убили нас един милион евреи и десетки хиляди „партизани”, роми, хора с увреждания, политически комисари, славяни, хомосексуални и др.

Обвиняемитев този процес са били всички офицери от тези мобилни групи и са били обвинени в масови убийства. Установено било, че те пряко са надзиравали, контролирали, ръководили и вземали дейно участие в тези убийства.

 • 03/02/20
  Заповедите за незабавна защита от домашно насилие са скочили четирикратно през 2019 г.

  Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие през 2019 г. в сравнение с 2018 г., сочат данни на МВР, предоставени по запитване на Български хелзинкски комитет. Заповедите за незабавна защита се издават от съда, разглеждащ делото за домашно насилие, за срока на съдебното производство, когато има данни, че здравето или животът на пострадалите са в пряка, непосредствена или последваща опасност.

 • 08/01/20
  Становище на Фондация „БЦДИ” – София относно убийството на генерал Солеймани

  Ние, като организация с ясни и последователни позиции срещу насилието, терористичните атаки и срещу войната, изразяваме силно безпокойство от извършеното от командването на САЩ убийство на иранския генерал Солеймани в Ирак.

 • 18/12/19
  Пилотно социологическо проучване на потребностите на хората с деменция и техните близки в България

  През 2019 г. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” завърши работата по проект „Заедно уважаваме, популяризираме и действаме – включващо общество за всички възрасти и всички етапи на деменцията“, с подкрепата на Мрежата на европейските фондации (Инициатива на Европейските фондации в областта на деменцията). Проведено бе пилотно социологическо проучване, посветено на проблемите на лицата, живеещи с деменция и техните близки и резултатите от него са описани в настоящия доклад.

  Може да видите доклада в прикачения файл.