Жените начело на властта по света

От утре Великобритания ще има жена за премиер и това ще е Тереза Мей. По този повод Франс прес предлага справка на страните в света, ръководени от жени.

13/07/16

Германия - От 2005 г. Ангела Меркел е канцлер. Тя е първата жена на този пост. През декември на 2013 г. Меркел беше преизбрана от германските депутати за трети 4-годишен мандат.

Хърватия - Бившата министърка на външните работи, консерваторката Колинда Грабар Китарович беше избрана за президент през януари 2015 г. Тя е първата жена президент на Балканите, избрана чрез преки избори.

Литва - Далия Грибаускайте, бивша европейска комисарка, беше избрана за президент през май 2009 г. Тя е първата жена на този пост в родината си.

Малта - Мари-Луиз Колейро Прека беше избрана за президент през април 2014 г. Тя е втората жена на този пост в Малта.

Норвегия - Ерна Сулберг, чиято Консервативна партия победи на изборите през септември 2013 г., стана втората жена премиер в историята на страната.

Полша - Беата Шидло, кандидатката на консервативната партия "Право и справедливост", която има мнозинство в парламента, стана премиер през ноември 2015 г. и наследи на поста друга жена - Ева Копач.

Бангладеш - Шейх Хасина Вазед беше преизбрана за втори 5-годишен премиерски мандат през януари 2014 г., след като заемаше поста през 2009 г.

Мианма - Като ръководител на дипломацията на страната и специален държавен съветник Аун Сан Су Чжи е де факто шеф на правителството. Тя не можа да стане президент заради разпоредбите на конституцията, наследена от хунтата, но успя да издигне на поста свои приближен Тхин Чжо.

Южна Корея - Пак Гън-хе беше избрана за президент през декември 2012 г. за петгодишен мандат. Тя е първата жена на този пост.

Непал - Парламентът избра през 2015 г. комунистката Бидхя Деви Бхандари за президент. Тя е първата жена на този пост в Непал.

Тайван - Бившата университетска преподавателка Цай Ингвен стана президент през януари, спечелвайки изборите с 56 процента. Тя е първата жена президент на Тайван.

Либерия - Елън Джонсън-Сърлийф стана първата президентка на страната през ноември 2005 г. Тя беше преизбрана през 2011 г. за втори 6-годишен мандат.

Намибия - Саара Куугонгелва-Амадхила беше назначена за премиер през март 2015 г. и е първата жена начело на този пост в страната.

Мавриций - Амина Гариб-Факим беше избрана от парламента за президент на този остров в Индийския океан. Тя е първата жена на поста.

Чили - Мишел Бачелет беше избрана за президент през декември 2013 г. Тя беше президент и в периода 2006 - 2010 г.

Маршалови острови - Хилда Хайн беше избрана през януари 2016 г. за президент на тази миниатюрна република с 55 000 жители в Тихия океан.

Източник: Mediapool.bg

 • 28/08/17
  ПОКАНА ДО МЕДИИТЕ - ПРЕСKОНФЕРЕНЦИЯ - 30.08.2017 г.

  Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола”, обединяващо11 организации от цялата страна и Фондация „Български център за джендър изследвания”, със съдействието на Българската телеграфна агенция организират на 30 август 2017 г. от 13,00 до 14,30 часа в сградата на БТА пресконференция на тема „НЕ на насилието срещу Жените и бездействието на институциите! ДА на незабавната ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие – Истанбулската конвенция!”

 • 28/08/17
  ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ

  Изправяме се срещу БЕЗДЕЙСТВИЕТО и срещу НЕжеланието да се приемат необходимите законодателни промени за най-строго преследване и наказване на извършителите на насилие! Да се ратифицира незабавно Истанбулската конвенция- Конвенцията на Съвета на Европаза превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие!

  НЕ на ОРЪЖИЯТА и на БЕЗКОНТРОЛНАТА им употреба!

 • 28/07/17
  Осем семинара, посветени на темите: изменения на климата, екологична справедливост и екологична миграция по проект SAME WORLD бяха проведени в градовете Бургас, Силистра, Кочериново и София

  През периода 8-15 юни 2017 г. екипът на Фондация „Български център за джендър изследвания” проведесерия от семинари в училища в рамките на проекта „SAME WORLD” в градовете Силистра, Бургас, София и Кочериново на тема измененията на климата, екологична справедливост и екологична миграция.