Българка разработи облачна ERP за яйцеферми

Облачна система за управление на яйцеферми е разработила младата българка Магдалена Стефанова.

20/12/16

“Cocofarm” е софтуер, който има за задача да замени тефтерите на фермерите, отглеждащи кокошки, за да позволи по-добро управление и проследимост на птичите продукти. Системата предоставя данни за разходите и продукцията в реално време, а също така предлага анализи и предложения за увеличение на доходността.

egg-1510449_960_720

Самата Стефанова е прекарала деството си в село, където родителите й отглеждали различни животни, разказва тя. Пораствайки и избирайки професия, младата жена се насочва към информационните технологии и в частност софтуера. Познава добре големи корпративни системи за управление на бизнеса като предлаганите от SAP и Oracle.

Между селското стопанство и софтуерната индустрия има пропаст – пропаст, която лишава фермерите от възможността да боравят по-лесно с ресурсите, които имат, да контролират разходите и приходите си в реално време и да гарантират проследимостта на продкукцията, казва Стефанова. Клаическите ERP системи не са адекватни на спецификите на тези предприятия, убедена е тя. Така е, защото яйцата са малотраен продукт – с изключително кратък „срок на годност“.

Софтуерното решение „в облака“ е подходящо за ферми с над 40 000 кокошки. Това прави системата интересна за над 100 000 ферми на територията на ЕС и коло 52 000 в САЩ, изчислила е Стефанова.

DSC_Magdalena_Stefanova

Освен за производителите на яйца и птиче месо „Cocofarm” е подходяща и за фермери, които отглеждат крави, овце и други селскостопански животни, свързани с хранително-вкусовата промишленост. Характерен за всички тях е малотрайният характер на продукта (мляко, сирене, месо и др – фактор с основно значение при разработването на системата.

Благодарение на факта, че е изнесена в интернет, системата позволява достъп през компютър, таблет или смартфон – всичко, което има връзка с глобалната мрежа.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК.

Източник: GreenTech.bg