България – 2018 година и с какво посрещаме тези 16 дни срещу насилието срещу жените

С над 45 жени и техни деца убити от началото на 2017 година най-често от техни близки партньори. В някои от случаите убийците са били познати и на органите на полицията, както и са имали достъп до оръжие.

26/11/18

Голяма част от тези убийства станаха на фона на разразилата се кампания в България срещу това жените и момичетата и в нашата страна да получат ефективна международна защита, което безспорно поощри и повиши толерантността към насилието, създаде повече „гаранции” за безнаказаност.

Наистина, през 2018 година с процедура инициирана от парламента, Конституционният съд с безпрецедентно и политизирано решение създаде преграда за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Това е единственият регионален договор, вече широко ратифициран и от всички съседни държави, който създава гаранции за всеобхватна борба с насилието.

Тази международна защита беше отказана на жените в България.Жените и тези, които ги защитават от насилие, както и жените във властта, които се застъпваха за тези международни гаранции бяха подложени на безпрецедентни атаки и омраза.

Международната кампания “16 дни против насилието над жени” e основана от първия Women’s Global Leadership Institute, спонсорирана от Центъра за Женско глобално лидерство през 1991 г. Участниците избраха датите 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Защо 25 ноември?

25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жените на Първата среща на феминистките от Латинска Америка и Карибите, проведена в Богота, Колумбия през юли 18-21, 1981 г. На тази среща са обсъдили насилието, упражнявано върху жените – политически затворнички. На 25 ноември 1960 г. три сестри /сестрите Мирабал/ са били убити от диктатора Трухильо в Доминиканската република, поради това, че са се изправили срещу диктатурата. През 1999 г. Организацията на Обединените Нации официално обявява 25 ноември за Международен ден за премахване на насилието над жените.

МАСОВОТО УБИЙСТВО

През 1989 г. Марк Лепайн започнал да стреля безразборно в университета в Монреал, като убил 14 жени и ранил 13 други. Преди да се самоубие, той оставил обяснително писмо, което съдържало тирада срещу феминистките, както и списък на 19 известни жени, които той особено ненавиждал. Женски групи от цялата страна организирали бдения, походи и възпоменателни служби. Федералните и щатските правителства взели мерки да се сложи край на насилието над жените.

През 1993 г. една организация, наречена “Коалиция 6 декември”, създаде постоянен фонд за набиране на средства в помощ на жени, претърпяли насилие в семействата си, за да заживеят с децата си в безопасна и спокойна среда. Като последица от това масово убийство някои от майките на жертвите създадоха групи за ограничаване на законите за притежаване на оръжие и закони за изкореняване на продължаващото насилие над жените.

На 28 октомври 2000 г. президентът Клинтън подписа закон за борба с домашното насилие и премахването на световния трафик на жени, насилствено принудени да проституират. Клинтън се произнася, че новия закон е “най-значимата стъпка, която ние някога сме предприемали, за да осигурим здравето и безопасността на жените в нашата страна и по целия свят”.

 • 26/11/18
  #Чуйте и нашия глас срещу насилието – #MeToo – България 2018

  Ние, организациите от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” се присъединяваме към международните дни срещу насилието срещу жени /25 ноември – 10 декември 2018/ и към международните гласове и движения, като #MeToo

 • 23/11/18
  БДФ награди победителите в конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ 2018

  Вчера, 22 ноември 2018 година на изискана церемония на Български дарителски форумв Президентството в присъствието на представители на институции на най-високо ниво, на кметове, представители на бизнеса и на донорски и неправителствени организации бяха връчени наградите на Български дарителски форум за 2018 година за Най- голям корпоративен дарител.

  Изключителна чест и удоволствие за нас е, че сред тазгодишните награди е отличено и пъртньорството на Алианса за защита от насилие основано на пола сAVON – България като най-сполучливо партньорство в сектора и за нашата последователност в една изключително трудна година.

  Силвия Димитрова като координатор на специализираната денонощна телефонна линия за лица пострадали от домашно насилие, която е подкрепена от AVON,получи отличието за Алианса.

  Тази награда задължава още повече Алианса да работи в партньорство с други орга

 • 20/11/18
  Фондация БЦДИ изработи Методика за социално-психологическо консултиране на пострадали от домашно насилие

  Фондация БЦДИ издаде Методика за социално-психологическо консултиране на пострадали от домашно насилие в изпълнение на проект „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие”. Проектът се финансира от Министерство на правосъдието на Република България с договор № 93-00-183/2018 г.

  Методиката е насочена към специалисти, консултиращи жертви на домашно насилие и в нея са разгледани основните елементи и етапи от провеждането на доверителен контакт и интервю с пострадалите лица.

  Методиката може да видите в прикачения файл.