България – 2018 година и с какво посрещаме тези 16 дни срещу насилието срещу жените

С над 45 жени и техни деца убити от началото на 2017 година най-често от техни близки партньори. В някои от случаите убийците са били познати и на органите на полицията, както и са имали достъп до оръжие.

26/11/18

Голяма част от тези убийства станаха на фона на разразилата се кампания в България срещу това жените и момичетата и в нашата страна да получат ефективна международна защита, което безспорно поощри и повиши толерантността към насилието, създаде повече „гаранции” за безнаказаност.

Наистина, през 2018 година с процедура инициирана от парламента, Конституционният съд с безпрецедентно и политизирано решение създаде преграда за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Това е единственият регионален договор, вече широко ратифициран и от всички съседни държави, който създава гаранции за всеобхватна борба с насилието.

Тази международна защита беше отказана на жените в България.Жените и тези, които ги защитават от насилие, както и жените във властта, които се застъпваха за тези международни гаранции бяха подложени на безпрецедентни атаки и омраза.

Международната кампания “16 дни против насилието над жени” e основана от първия Women’s Global Leadership Institute, спонсорирана от Центъра за Женско глобално лидерство през 1991 г. Участниците избраха датите 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Защо 25 ноември?

25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жените на Първата среща на феминистките от Латинска Америка и Карибите, проведена в Богота, Колумбия през юли 18-21, 1981 г. На тази среща са обсъдили насилието, упражнявано върху жените – политически затворнички. На 25 ноември 1960 г. три сестри /сестрите Мирабал/ са били убити от диктатора Трухильо в Доминиканската република, поради това, че са се изправили срещу диктатурата. През 1999 г. Организацията на Обединените Нации официално обявява 25 ноември за Международен ден за премахване на насилието над жените.

МАСОВОТО УБИЙСТВО

През 1989 г. Марк Лепайн започнал да стреля безразборно в университета в Монреал, като убил 14 жени и ранил 13 други. Преди да се самоубие, той оставил обяснително писмо, което съдържало тирада срещу феминистките, както и списък на 19 известни жени, които той особено ненавиждал. Женски групи от цялата страна организирали бдения, походи и възпоменателни служби. Федералните и щатските правителства взели мерки да се сложи край на насилието над жените.

През 1993 г. една организация, наречена “Коалиция 6 декември”, създаде постоянен фонд за набиране на средства в помощ на жени, претърпяли насилие в семействата си, за да заживеят с децата си в безопасна и спокойна среда. Като последица от това масово убийство някои от майките на жертвите създадоха групи за ограничаване на законите за притежаване на оръжие и закони за изкореняване на продължаващото насилие над жените.

На 28 октомври 2000 г. президентът Клинтън подписа закон за борба с домашното насилие и премахването на световния трафик на жени, насилствено принудени да проституират. Клинтън се произнася, че новия закон е “най-значимата стъпка, която ние някога сме предприемали, за да осигурим здравето и безопасността на жените в нашата страна и по целия свят”.