Новини

 • 26/11/18
  България – 2018 година и с какво посрещаме тези 16 дни срещу насилието срещу жените

  С над 45 жени и техни деца убити от началото на 2017 година най-често от техни близки партньори. В някои от случаите убийците са били познати и на органите на полицията, както и са имали достъп до оръжие.

 • 26/11/18
  #Чуйте и нашия глас срещу насилието – #MeToo – България 2018

  Ние, организациите от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” се присъединяваме към международните дни срещу насилието срещу жени /25 ноември – 10 декември 2018/ и към международните гласове и движения, като #MeToo

 • 23/11/18
  БДФ награди победителите в конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ 2018

  Вчера, 22 ноември 2018 година на изискана церемония на Български дарителски форумв Президентството в присъствието на представители на институции на най-високо ниво, на кметове, представители на бизнеса и на донорски и неправителствени организации бяха връчени наградите на Български дарителски форум за 2018 година за Най- голям корпоративен дарител.

  Изключителна чест и удоволствие за нас е, че сред тазгодишните награди е отличено и пъртньорството на Алианса за защита от насилие основано на пола сAVON – България като най-сполучливо партньорство в сектора и за нашата последователност в една изключително трудна година.

  Силвия Димитрова като координатор на специализираната денонощна телефонна линия за лица пострадали от домашно насилие, която е подкрепена от AVON,получи отличието за Алианса.

  Тази награда задължава още повече Алианса да работи в партньорство с други орга

 • 20/11/18
  Фондация БЦДИ изработи Методика за социално-психологическо консултиране на пострадали от домашно насилие

  Фондация БЦДИ издаде Методика за социално-психологическо консултиране на пострадали от домашно насилие в изпълнение на проект „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие”. Проектът се финансира от Министерство на правосъдието на Република България с договор № 93-00-183/2018 г.

  Методиката е насочена към специалисти, консултиращи жертви на домашно насилие и в нея са разгледани основните елементи и етапи от провеждането на доверителен контакт и интервю с пострадалите лица.

  Методиката може да видите в прикачения файл.

 • 23/10/18
  Фондация БЦДИ издаде Програма за превенция на домашно насилие сред подрастващите

  Фондация БЦДИ издаде Програма за превенция на домашно насилие сред подрастващите в изпълнение на проект „Да обединим усилия в борбата срещу домашното насилие”. Проектът се финансира от Министерство на правосъдието на Република България с договор № 93-00-183/2018 г.

 • 10/08/18
  Размисли относно предишните военни престъпления и днешните престъпления срещу човечеството

  Всеобщата декларация за правата на човека повече се нарушава, отколкото се спазва

 • 08/08/18
  Brief overview of the results of the projects

  “Pilot action for tackling violence against women and girls with disabilities in Bulgaria through research, raising awareness and strategic litigation” and “Enhanced cooperation with key stakeholders - the institutions and CSOs for strengthening of measures and policies for effective protection and access to justice of women and girls with disabilities, victims of violence in Bulgaria” - 2015-2018 supported by OSI-Budapest The projects were implemented in cooperation with the Bulgarian Gender Research Foundation and the expert lawyer Aneta Genova

 • 31/07/18
  Стартира специализирана национална телефонна линия за подкрепа на хора преживели домашно насилие

  От 30 юли 2018г. „Алианс за защита от насилие основано на пола“ (АЗНОП) стартира работата на 24-часова специализирана национална телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие. Услугата ще бъде денонощно достъпна и безплатна за обаждащите се. Номерът е 0800 11977. Линията гарантира достъпна ежедневна, 24-часова, психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги; това включва насочване и към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие.

 • 30/05/18
  Call for Applications for the Women’s Human Rights Training Institute (WHRTI), 2018-2019

  Deadline for applications: 13 July 2018

  Bulgarian Gender Research Foundation (BGRF),

  in cooperation with its main partners – the Advocates for Human Rights from Minnesota and Equality Now

  are pleased to announce this

  Call for Applications to participate in the training programme of the Seventh Round of the Women’s Human Rights Training Institute (WHRTI-7), 2018-2019.

 • 23/05/18
  През месец март 2018 г. приключи изпълнението на проект HASP - „Посланици на добра воля срещу насилието в името на честта”

  Проектът се реализира с подкрепата на програма Дафне на ЕС има за цел да допринесе за борбата срещу насилието, основано на запазване на семейната чест в пет държави от ЕС – Италия, Испания, Гърция, Обединено кралство и България. Водещ партньор е Университет „Сапиенца” (Рим, Италия), Фондация Рисорса Донна (Италия), в сътрудничество с останалите партньори по проекта Общински съвет на Валенсия - местна полиция – (Валенсия, Испания), „Фор Елементс” – Гърция, „Практикал солюшънс” – Обединено кралство, Кампания „Бяла панделка” – Великобритания, Фондация „Джендър проект в България”, Фондация „БЦДИ” (България).

 • 08/03/18
  На 12 март 2018 г. в Ню Йорк ще се проведе събитие под надслов „ЖЕНИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ” в рамките на 62-рата сесия на Комисията за статута на жените (CSW) към ООН

  Събитието се провежда под патронажа на и в рамките на 62-рата сесия на Комисията за статута на жените (CSW) към ООН и във връзка с процеса на надграждане на Декларацията за равнопоставеността между мъжете и жените, подготвена от Естонското, Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.

 • 19/01/18
  Много се изговори за Конвенцията, нищо не се каза за жените и децата, жертви на насилие

  Близо 200 неправителствени организации, подкрепени от представители на академичните среди и граждани, се обединяват в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) с отворено писмо:

  Много се изговори за Конвенцията, нищо не се каза за жените и децата, жертви на насилие